Kriyâ Yoga

Oorsprong

Kriyâ Yoga is altijd onderwezen geworden van leraar aan leerling. Satyânanda heeft die regel gebroken en de technieken beschreven omdat er in de wereld nu zoveel behoefte is aan begeleiding van de vele mensen die trachten zichzelf te verstaan.

Er dient weinig over gezegd te worden, de technieken spreken voor zichzelf.
De oorsprong van deze technieken ligt in een ver verleden en is niet te achterhalen, te meer omdat ze altijd geheim gehouden geweest zijn.

Swâmî Satyânanda Sarasvatî ontving deze technieken van zijn goeroe, Swâmî Shivânanda Sarasvatî te Rishikesh op 15 tot 20 minuten tijd in een rechtstreekse intuïtieve overdracht van kennis, in een proces van Shaktipâta.  

Doel van Kriyâ Yoga

Het doel van kriyâ yoga is het transformeren van heel je leven in een ononderbroken uitdrukking van vreugde, zaligheid en wijsheid. Hij is ontworpen om tamas in sattva om te zetten. Hij is bedoeld om je gehele wezen te verfijnen.

We kunnen stellen dat kriyâ yoga de volgende veranderingen voortbrengt :

 1. Het vermindert geleidelijk aan angsten, fobieën, conflicten, depressies, verkeerde ideeën, conditioneringen etc. die genesteld zijn in je onderbewuste geest. Kriyâ yoga harmoniseert de gehele geest van de meest oppervlakkig lagen tot in de diepte ;
   
 2. Wekt î4 uur per dag ontspanning op, geen luie ontspanning, maar dynamische ontspanning waardoor je veel meer werk kan verzetten dan daarvoor en op een meer efficiënte manier ;
   
 3. Helpt je om je geest te verkennen en hem te overstijgen ;
   
 4. Leidt tot meditatie en verdiept spontaan bewustzijn (aandacht).
   
 5. Deze veranderingen die zich geleidelijk aan voordoen zullen je lichaam en geest transformeren tot een volmaakt instrument voor handelen en wijsheid.