Yoga Nidrâ

Elke woensdagavond kan je genieten van diepe ontspanning en Yoga Nidrâ volgens de traditie van de Himâlaya’s.

Ontspanning is belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft ook een spirituele dimensie als oefening in loslaten, onthechten en overgave.
Het dagelijks opstapelen van meer en meer stress is de oorzaak van vele "moderne kwalen" die heel moeilijk te behandelen zijn.

Yoga Nidrâ is echter meer dan louter ontspannen, het gaat ook je prânisch (energetisch) lichaam opladen door het stimuleren van 61 bijzondere punten (marma's), je lichaam helemaal losmaken met een subtiele prânâyâma en je daarna begeleiden naar die plaats in je wezen waar er geen lijden is en die vol is van licht volgens de teksten van yoga. Daar kan je beleven wie je in wezen bent en het is de bedoeling van yoga om van daaruit te leren leven. Van daaruit kan je alles juist kennen en optimaal handelen, op welk vlak ook.

De geleide ontspanning naar Yoga Nidrâ toe zal ongeveer een uur in beslag nemen, liggend op je rug. Breng dus mee wat nodig is om voor langere tijd aangenaam op je rug te kunnen liggen
(eventueel ook iets zachts voor onder je hoofd te leggen en iets warms om je lichaam te bedekken).

Swâmî Râma zegt over deze techniek :


Gedurende de slaap wordt er oppervlakkig geademd. De manier waarop we ademen is verbonden met de werking van het hart. Een oppervlakkige en onregelmatige ademhaling tijdens de slaap is niet goed voor het hart, je rust dan niet goed uit. Dat kan berbeterd worden met yoga nidrâ.

In yoga nidrâ blijf je bewust. Desalniettemin komen je gehele lichaam, je geest en je zenuwstelsel, evenals de twee soorten spierweefsel (glad en gestreept), volledig tot rust. Je kan controle verwerven over zowel je willekeurig als je onwillekeurig zenuwstelsel.
Als je yoga nidrâ echt kent en beoefent, dan heb je geen gewone slaap nodig. Een uur yoga nidrâ is meer waard dan een diepe slaap van drie uur.


klik hier voor een lezing van Swāmī ’Veda Bhārati over Yoga Nidrā 
 

Praktisch :

De lessen worden online gegeven en lenen zich uitstekend voor deze toepassing.

Je hoeft niet noodzakelijk yoga te beoefenen om hieraan deel te nemen.


Data en uren ; elke woensdag van 19.30 t/m 20.30 uur.

Prijs : 15 euro voor één les; 65 euro voor 5 lessen (naar keuze).
           (Je kan ook een ander aantal lessen voorstellen en de prijs vragen.)

Om in te schrijven (noodzakelijk) neem je via deze webstek contact met ons op : contact

 
.

yoga nidrâ.jpg Shavasana.jpg